Wat zijn de voor- en nadelen van een foliekas?

Wanneer je al een tijdje bezig bent met gewassen verbouwen, kan het op een gegeven moment de moeite waard zijn om dit iets professioneler aan te gaan pakken. Waar je voorheen misschien gewoon wat gewassen op willekeurige plekken in je tuin plantte, kan het echt wel voordelig zijn om eens te kijken of een mooie kas niet een goede optie voor jou kan zijn. Het hoeft dan echt niet meteen een megalomaan ding te zijn, want je hebt ook een heleboel andere opties. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een foliekas.

Wat is een foliekas?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een foliekas nou precies is. Nu is het eigenlijk niet zo lastig om daar achter te komen. Het woord zelf zegt namelijk eigenlijk al best wel goed wat het inhoudt. Het is in theorie namelijk gewoon een kas gemaakt van folie in plaats van van glas. Vaak wordt dit geleverd met een gebogen constructie waar de folie overheen geplaatst kan worden. Op die manier kan er dus een vrij gemakkelijke en goedkope kas gemaakt worden.

De prijs van een foliekas

Een van de zaken waar je waarschijnlijk wel even naar wil kijken als je overweegt een kas te kopen, is de prijs. Waar je bij een foliekas bijvoorbeeld te maken hebt met een constructie en wat folie, is dat bij een ander soort kas al gauw een constructie met glas of polycarbonaat. Je kunt je waarschijnlijk al wel voorstellen dat een foliekas daardoor best wel een stuk goedkoper kan zijn dan die andere soorten kassen. Dit kan dus zeker als voordeel gezien worden.

Duurzaamheid van de kas

Het is daarnaast natuurlijk ook wel van groot belang dat je een beetje op je kas kunt bouwen. Je wil niet dat deze bij het eerste het beste briesje helemaal wegwaait of kapot gaat. Nu is het natuurlijk af en toe zo dat je er niet zo bijster veel aan kunt doen. Als het gewoon heel erg hard stormt, dan kan het gebeuren dat je kas er niet al te goed van af zal komen. Toch is het wel zo dat een foliekas vaak net wat eerder schade oploopt dan een kas van glas of polycarbonaat. Er bestaan echter wel betere folies en constructies waardoor je de levensduur van een foliekas flink kunt verhogen.

Kwaliteit voor de planten

Uiteindelijk is het natuurlijk ook van groot belang dat een kas wel het werk doet waarvoor je hem hebt aangeschaft. Dit houdt in dat het ervoor zorgt dat je gewassen en planten in je foliekas goed en snel kunnen groeien. Folie is echter vaak een stukje minder lichtdoorlatend dan glas of polycarbonaat, wat de groei van je planten niet ten goede komt. Heel veel verschil zal dit waarschijnlijk echter niet maken, maar toch is het goed om wel te weten. Daarnaast geldt ook nog eens dat een foliekas ook een stukje minder goed isoleert, waardoor je vaker met temperatuurschommelingen te maken zult krijgen. Dat is dus ook goed om in je achterhoofd te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *