Wat houdt een duurzaam tuinontwerp in?

Dat iedereen zijn steentje bijdraagt aan een groenere toekomst is super belangrijk. Om die reden werken hoveniersbedrijven als Hoveniersbedrijf Stevens ook steeds vaker met duurzame tuinontwerpen. Een tuin bijna volledig dichtstraten is toch ook al niet meer van deze tijd. Maar hoe pakt een hovenier dit dan aan? En hoe komt jouw tuin er dan uiteindelijk uit te zien? We vertellen je er alles over in dit artikel. 

Tuinontwerp

Een van de belangrijkste fases is toch wel het tuinontwerp. Dit is namelijk het moment waarin je je kunt laten adviseren, informeren en ideeën met elkaar kunt uitwisselen. Vervolgens kun je met behulp van een beplantingsplan een prachtig tuinontwerp laten realiseren waarin al jouw wensen worden meegenomen. Natuurlijk met de juiste verhoudingen en materialen. Bovendien is een groene duurzame tuin op zomerse dagen een stuk koeler dan een tuin vol tegels. De bestrating in je tuin absorbeert de warmte en straalt deze in de avond weer uit. Win-win!

Beplantingsplan 

Met verhoudingen wordt in de hoveniers wereld meestal de hoeveelheid groen in de tuin bedoeld. Heel veel kleine plantjes geven niet het effect dat je wilt bereiken. Ook duurt het te lang voordat het groen zijn functie kan volbrengen zoals het bieden van privacy, schaduwwerking, broedplaats voor vogels, vlinders en insecten, verkoeling van de omgeving en het tuinleven voor de bewoners. De beplanting draagt voor een groot deel bij aan de biodiversiteit in een tuin. Een goed doordacht tuinontwerp met bijbehorend beplantingsplan is dus key!

Materiaal 

Een tuin volledig groen maken is niet mogelijk. Bij het maken van terrassen en patio’s bijvoorbeeld kan wél rekening worden gehouden met duurzame materialen. Denk hierbij aan tuinhout of halfverharding. Materialen die niet verantwoord zijn geproduceerd en materialen van slechte samenstelling worden natuurlijk vermeden. Ook moeten de materialen geschikt zijn voor recycling. Een duurzame tuin is een tuin die ieder jaar mooier wordt en niet steeds op de schop hoeft. Fijn voor jou en goed voor het milieu. 

Hergebruik 

De hovenier kijkt ook altijd of er onderdelen in de tuin hergebruikt kunnen worden. Hierbij kun je denken aan materialen, maar ook aan bomen, heesters en planten. Een boom geeft je een fijne schaduwplek in de zomer en zorgt dat je tuin minder snel opwarmt. Ook zorgen bomen voor zuurstof en bieden ze een schuilplaats aan vogels. Naast het feit dat volwassen planten karakter aan de tuin geven, zorgen deze ook voor de aanwezigheid van bodemleven en een microklimaat. Dit draagt vervolgens weer (versneld) bij aan het verhogen van de biodiversiteit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *