Waar moet je op letten bij het inrichten van een nieuwe stal?

HOf je nu een nieuwe stal wilt bouwen of een bestaande stal opnieuw wilt inrichten, er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden. Het kan helpen om van tevoren een volledig plan te maken van wat je wilt, maar je kunt ook beginnen met één gedeelte en de rest geleidelijk laten volgen. Er zijn veel verschillende opties als het gaat om het inrichten van een stal, zoals het kiezen tussen een Brouwers drinkbak of een Spinder drinkbak. In dit artikel bespreken we enkele algemene overwegingen die je kunnen helpen bij het inrichten van een stal.

Maak een plan

Het handigste is om van tevoren een compleet plan voor de stalinrichting te maken, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Onderzoekers zeggen niet voor niets dat een koe zich niet gemakkelijk aan kan passen, het is daarom handig om vanaf het begin te weten waar je naartoe werkt. Start met de ruimte zelf en kijk wat er eventueel zou kunnen, zowel qua omvang als qua mogelijkheden. Raadpleeg indien nodig een professional, die kan advies geven over hoe je de ruimte het beste in kunt richten en heeft mogelijk suggesties waar je zelf nog niet over na had gedacht.

Begin met de basis

Het is belangrijk om te zorgen dat alles veilig en comfortabel is, zowel voor de dieren als de boer. Zorg hierbij bijvoorbeeld voor voldoende ventilatie, om de temperatuur goed te houden. En voor genoeg daglicht, een optimale stal heeft wel zestien tot achttien uur licht nodig. Denk na over de bewegingen die in de stal gemaakt moeten worden en dat de inrichting hier logisch bij past, dit maakt het werk op de lange termijn makkelijker. Ga je voor een ligbox? Zorg dan dat een koe de ruimte heeft om comfortabel te kunnen rusten. Houd als laatste ook zeker rekening met de hygiëne. Kies je bijvoorbeeld voor een afstortput in je stal? Zorg dan dat deze goed afgeschermd is met een hek.

Denk aan de toekomst

Houd niet alleen rekening met waar je nu behoefte aan hebt, maar ook (voor zover mogelijk) in de toekomst. Zo gaan steeds meer veehouders over op automatisering, het maakt de gemiddelde boer veel flexibeler. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voeraanschuifrobots, waar je oplaadplekken voor nodig hebt. Als je hiervoor kiest zul je er rekening mee moeten houden bij de inrichting van de stal. Daarnaast kan kiezen voor een dichte stalvloer bijvoorbeeld een aanzienlijk verschil maken in hoeveel de boer uitstoot, wat ook interessant is voor de toekomst. Dit kun je nu al meenemen in het plan voor de nieuwe stal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *