Oxidatie en roest waar je overkapping niet beter door gaat ogen en in verval kan raken? Niet als je nieuwe overkapping van aluminium is. Dit is ideaal bouwmateriaal voor in de buitenlucht. Staal kan roesten zodat je het steeds moet behandelen maar aluminium beschermt zichzelf. Aluminium bindt zich met zuurstof en maakt zo een afsluitend laagje aan dat beschermt tegen roest. Ook vervormt of scheurt aluminium niet. En ook krimpt het materiaal niet. Koop je aluminium met een poedercoating dan houd je het materiaal nog veel langer goed. Het onderhoud kost slechts een enkele keer een nat sponsje. En omdat aluminium recyclebaar is, mag het ook milieuvriendelijk genoemd worden. Dat zijn nogal wat pré’s als je een dakje in je tuin wilt zetten, alle lof dus voor een aluminium overkapping.
Droog in de buitenlucht
Prima materiaal, dat aluminium, en ook nog zeer bouwvriendelijk. De eerste de beste amateur krijgt snel zijn aluminium overkapping omhoog. Waarom je een dak in je tuin wilt neerzetten? Omdat je zo een beetje weersbestendig kunt genieten van je eigen flora. Ook al miezert het, de elektrische barbecue kan gewoon aan het werk. En je schermt je zo ook af voor een te felle zomerzon. Een overkapping in de tuin betekent dat je vaker en langer in je eigen groen gaat zitten. Ook gezond dus voor lijf en leden.
Een aluminium overkapping als eenvoudig bouwpakket
Met aluminium bouw je snel. Zo’n overkapping is natuurlijk best wel een groot geval, dus trek er wel een beetje vrije tijd voor uit. Wie ooit als kind met een meccanodoos in de weer is geweest, krijgt het gevoel met een reuzemeccano aan de slag te gaan. De genummerde onderdelen laten zich vlot in elkaar zetten. Ook als je geen zin in al die instructieteksten hebt. Met een videootje erbij kom je ook wel tot resultaat. Ben je geboren met twee linkerhanden? Dan kun je er een installateur bij roepen, die heeft je aluminium overkapping in no-time opgezet.
Maak een serre van je aluminium overkapping
Meestal krijgt de overkapping een plekje ergens in de tuin. Je kunt hem echter ook tegen je huis aan zetten. Ga je dan ook met glazen wanden en glazen schuifdeuren werken, dan bouw je je overkapping eigenlijk ook meteen om in een soort serre. Die belooft op zomerdagen dan een tweede huiskamer te worden. Je kunt er zelfs verlichting in kwijt. Leg die wel tegelijk aan met de overkapping zelf. Zo kun je de kabels fraai wegwerken.
Een gezellig ‘tuineiland’
Een ‘kale’ overkapping in de tuin doet het goede werk al: beschermen tegen hete zon en tegen regen. Maar je kunt je aluminium overkapping ook omtoveren tot een tuinpaleisje. Dan vul je twee van de vier zijkanten onderaan op met planken van douglas. En het bovenste deel sluit je af met glas of polycarbonaat. De twee nog open zijden kun je deels met plantenbanken vullen. In een hoek komt een fraaie loungebank. En je zorgt ervoor dat je een overkapping hebt gekocht met een dak van lamellen zodat je de hoeveelheid zon en schaduw mooi kunt afstellen, al naar gelang het weer.